Opnamen [verplaatsen]

Soehirman Patmo

  • Naam Soehirman Patmo
  • Achternaam Patmo
  • Geboorteplaats Reijnsdorp
  • Geboortedatum 27 september 1950

Samenvatting

Bakkie was een kleine Javaanse gemeenschap, een zogenaamde dorpsgemeente. Er was een Hindoestaanse lurah (dorpshoofd), Parman geheten. Hij was met een Javaanse getrouwd. Na Parman werden Javaanse lurahs gekozen: eerst Maridjo en toen Poenidin. De meerderheid van de dorpsbewoners was Javaan. Er waren enkele Hindostaanse families, die aan de rand van het dorp woonden. Ik kan me herinneren dat er ook een Creoolse familie was: een heel leuke familie. In die familie was er een mevrouw die een houten been had. Zij werd oma genoemd en zij stond bekend als de wasvrouw. Zij verkocht ook kokoskoekjes en bojo. Ik vond het altijd knap hoe ze met haar houten been op de dunne balken van de smalle bruggetjes het water overstak. Voor de rest woonden er alleen Javanen op Bakkie. Zeker rond de honderd families. Bakkie was in de jaren ‘50 een redelijk goedlopende dorpsgemeente. Sommige mensen werkten op de plantages, zoals Alliance. Maar de meesten waren landbouwers en vissers. De mensen van Bakkie konden kostgrondjes aan de Matapica huren. Ze gingen daar met hun boot naartoe. Voor zover ik me kan herinneren waren het meestal de ouderen die nog rijst verbouwden. De rijst werd geoogst met een ani-ani (mesje om rijst te oogsten, erg tijdrovend). Mijn grootmoeder deed dat ook. Slechts enkelen gebruikten de arit (sikkelvormig mes, minder arbeidsintensief) bij de oogst. De rijstbouw werd gedaan op basis van gotong-royong (wederzijdse hulp), in het dorp sambatan (burenhulp) genoemd. Om  de beurt hielpen ze elkaar tijdens het planten en oogsten. Dit deden zij ook wanneer er een feest werd georganiseerd in het dorp zoals een tayub (feest met mogelijkheid om tegen een financiele bijdrage met een danseres te dansen) of een wayang voorstelling, of bij een huwelijk, besnijdenis of de Bersih Desa: dat is het feest na de rijstoogst.
[Arbeid en Ondernemerschap]


Ik was in het begin teleurgesteld dat ik geen medicijnen kon studeren. Ik koos uiteindelijk voor antropologie, maar ik heb daar echt geen spijt van gehad. De studie in Leiden is mij goed bevallen en ik wilde altijd al in het buitenland werken. Mijn focus was op het buitenland gericht, met name Indonesië en de Zuid-Oost Aziatische regio. Ik las daar veel over. Ik werd lid van het KITLV en spendeerde veel tijd in de bibliotheek. Ik heb daar ontzettend veel gelezen over de koloniale geschiedenis van Indonesië en over Javaanse kunst en cultuur.
Mijn indruk van Nederland was dat het een land is van regelmaat. Alles was goed geregeld en alles was schoon. De Surinaamse studenten die met een beurs in Nederland konden studeren werden opgevangen in een groot huis, dus de overgang was niet problematisch. We deden samen boodschappen en we kookten samen. Na een paar maanden moest iedereen naar een studentenhuis, maar het bleef een hechte groep. We werden lid van de Leidse  International Students Club (LISC), waar je veel contact had met buitenlandse studenten. Er was ook een Surinaamse studenten vereniging.
In 1976 ging ik terug naar Suriname, naar Commewijne. Met een paar studievrienden uit Amsterdam hebben wij daar onze doctoraalstage gedaan. Ons onderzoek ging over de ontwikkelingsmogelijkheden van de rechteroever van de Commewijne. Het onderzoek concludeerde dat de ontwikkelingsmogelijkheden er zijn, maar dat er grote beperkingen waren door de fysieke omstandigheden in Commewijne, zoals de staat van de plantages, de waterhuishouding en de infrastructuur. Ik was een ijverige student. Ik had in het eerste jaar al mijn tentamens gehaald, met vrij hoge cijfers, want ik vond de studie leuk. De jaren ‘70 waren roerige jaren. Ik studeerde in een periode van de Vietnam oorlog, de vrijheidsbewegingen en guerrillas in Latijns-Amerika. Er werd veel gediscussieerd over dekolonisatieprocessen in de derde wereld. Er waren actiegroepen en  Iedereen leefde mee met de wereldwijde ontwikkelingen, ook Surinaamse studenten. Ontwikkelingsproblematiek was een hot issue. Ik vond dat je niet afzijdig kon houden van armoede en onrecht. Ik ben een product van die tijd en voor mij was het duidelijk in welke sector ik later wilde gaan werken: ik wilde ontwikkelingshulp doen. 
[Lering en Scholing]


Toen wij in 1983 onze periode in Thailand hadden afgerond, mochten wij van de International Labour Organization (ILO) naar Indonesië. Ik moest me bemoeien met een ILO project met de Indonesische overheid. Het was een coöperatie management training project. Dit was heel anders dan wat ik daarvoor had gedaan. Geen beleidswerk op kantoor, maar direct op uitvoerend niveau met Indonesische collega’s aan de slag. Wat ons beviel was hoe wij werden ontvangen door onze Indonesische broeders en zusters. Wij werden heel hartelijk ontvangen, alsof wij thuiskwamen. Ze waren erg nieuwsgierig naar ons, omdat wij Javanen uit Suriname zijn. Ze vonden het geweldig dat wij Javaans spraken, maar ook Indonesisch. Dat hadden wij in Leiden geleerd. Daarvoor hadden wij, en vooral mijn vrouw, uren doorgebracht op het talenlab in Leiden.
De baas van het ILO kantoor in Jakarta was een Indiër. Narayan heette hij. Hij zei tegen ons: ‘Jullie moeten je eerste kind in Indonesië geboren laten worden’. Dat hadden wij niet helemaal zelf in de hand, maar het is inderdaad gebeurd. Onze eerste zoon is in 1985 in Jakarta geboren.
[Arbeid en Ondernemerschap]


Ik beschouw mezelf als een wereldburger. Ik heb veel langer in Nederland doorgebracht dan in Suriname. Ik was 19 toen ik naar Nederland vertrok, dus Suriname heeft maar een kort deel van mijn leven in beslag genomen. Ik voel me thuis als ik er ben, want alles is bekend en de familie is er. Maar ik voel me ook thuis in Nederland, Indonesië en nu hier in Thailand. Thuis is een relatief begrip. Voor mij is het land van geboorte niet bepalend. Ik voel me evenveel Surinamer als Nederlander.
[Cultuur en Identiteit]


Volledig interview

Interviewer: Harriëtte Mingoen
Bewerkt door Harriëtte Mingoen
Datum: 17 juli 2009

Soehirman_Patmo_01_portrait_21-juni-2010.jpg  Foto002.jpg  Foto003.jpg  Foto004a.jpg 

foto007.jpg  Foto009.jpg  patmo.JPG  Foto006.jpg

 

Woonplaatsen

  • Suriname 1950 - 1970
  • Nederland 1970 - 1981
  • Thailand 1981 - 1983
  • Indonesia 1983 - 1986
  • Nederland 1987 - 2007
  • Thailand 2007 -

Geef een cijfer aan dit interview!

804 stemmen , Waardering: 3.0 Rating_off Rating_off Rating_off Rating_off Rating_off